Friday, February 1, 2013

10 tips cinta buat suami isteri

assalamualaikum semua,

baca post title pon dah tau kan apa yang akan aku share sekarang ni? hehe, of coz lah nak bagi tips hebat yang aku cilok dari fb. hehe. sebenarnya bukan niat nak cilok, tapi nak simpan tuk memory sendiri. sambil-sambil tu kita boleh share kan. sharing is caring. sharing information is caring, sharing a husband is haram. haha apa lah melalut aku nih pepagi ni kan. harap maklum, sebab tengah bersengkang mata menahan mengantuk.^^

okay, straight to the point. sila baca dan amalkan ya, In Sha Allah, dengan izin Allah bahagia lah rumah tangga kita. yang penting kena banyak berdoa kepada Nya, sambil-sambil tu berusaha lah kan. jangan mudah putus asa. rumah tangga mana yang tak pernah dilanda badai? banyakkan bersabar ;)

cium tangan suami dan dahi isteri setiap kali sebelum berpisah ke tempat kerja masing-masing. lakukan dengan penuh ikhlas, kasih sayang menebal tau. In Sha Allah ;) jika terpaksa ke luar daerah, lakukan juga rutin harian mencium tangan dan dahi cuma kena tambah lah sikit dengan pelukan yang erat dan ciuman. yea lah kan, kata nak pergi outstation harus lah bagi bekalan yang mencukupi. haha ;)

walau sesibuk mana sekali pun, luangkan lah masa walau seminit untuk menelefon pasangan. tanya lah apa yang sedang dia lakukan dan khabar dia. terasa seperti bercinta lagi, sebab masih ada sikap ambil berat. bahagia kan rasa? hehe. sentiasa mengucapkan kata-kata sayang seperti i love you, i miss you, sebelum keluar kemana-mana ataupun sebelum tidur dan sebelum menamatkan perbualan telefon. wahhh, rasa di awangan. haha

sentiasa mencari peluang tuk menghabiskan masa bersama, makan bersama dan melakukan aktiviti-aktiviti bersama. pergi lah ke taman, jogging ke jalan-jalan ke, makan berdua di luar ke, macam-macam lagi lah, takkan semua nak bagi contoh kan. hahaha

luangkan masa untuk berbual tentang apa sahaja sebelum tidur. cerita perkara-perkara yang terjadi di tempat kerja, berkenaan politik ke, apa sahaja topik yang boleh dibualkan. bergurau senda lah bersama, cerita sesuatu yang kelakar, main teka teki ke kan. apa jea lah, janji happy!

sekiranya berlaku pertelingkahan, TOLONG jangan biarkan ia berlarutan selama sejam apatah lagi nak biarkan ia berlarutan sampai berhari-hari. cepat-cepat mohon maaf dan berbaik semula. yang paling penting, jangan sesekali berpisah tempat tidur, walaupun anak dah berderet ataupun usia dah meningkat sebab nya itu amalan penting untuk mengeratkan kasih sayang suami isteri.

amalkan sembahyang berjemaah semasa berada di rumah, berdoa bersama serta bersalam-salaman selepasnya. sweet sangat.

sesekali buatlah kejutan seperti membeli hadiah, kek  atau kad untuk tarikh-tarikh yang istimewa dalam hidup korang selama bersuami isteri, contoh nya, tarikh hari jadi dan anniversary perkahwinan. pasti pasangan kita menyukainya. kenangan manis tu nanti. hehe

biasakan bergilir gelas atau pinggan semasa makan serta tidak segan atau geli untuk menghabiskan makanan dan minuman isteri/suami.

sentiasa kenangkan pengorbanan pasangan anda, pengorbanan isteri anda semasa melahirkan anak, tidak pernah berehat untuk menyediakan kelengkapan diri anda dan anak-anak anda dan kenangkan pengorbanan suami keluar bekerja mencari rezeki untuk memberi kehidupan yang stabil untuk keluarga nya. ringankan tulang untuk memberi bantuan dan ringankan mulut untuk mengucapkan 'terima kasih'. pasti pasangan anda terasa dihargai sangat-sangat.

sentiasa menyimpan tekad dan matlamat untuk menjadi suami/isteri yang baik dan bertanggujawab serta penyayang dalam rumah tangga bahagia, kerana apabila berfikiran positif semua nya akan menjadi mudah. ditambah dengan doa dan usaha yang tak putus-putus.

sekian sahaja tips yang mampu saya share kan untuk kalian, semoga memberi manfaat untuk semua suami isteri. sentiasa berfikiran positif, hilangkan rasa ragu dan malu anda, sebab semua yang kita lakukan adalah berniat untuk bahagia bersama orang yang tersayang. selamat berbahagia ^^

ok bai & salam^-^

1 comment:

nazeef nazeem said...

Salam ukhwah..tips menarik untkn dikongsikan..support me new blogger..follow me back ya..