Monday, December 31, 2012

majlis tahlil bersama mereka yang tersayangassalamualaikum!
sebulan satu post, harap jangan boring. haha.
last week balik kampung, mana lagi kalau bukan kuching, sarawak kan. balik berdua jea, hehe mana datang bertiga ataupun berempat kan? doa jea lah selalu, semoga cepat - cepat bertiga. amin. ^.^

kami sekeluarga planning buat majlis tahlil untuk arwah atok dan nenek. buat hari khamis malam jumaat, jemput semua saudara terdekat dan yang paling penting orang masjid. meriah, seronok sebab jarang dapat berkumpul ramai-ramai cenggini kan.

lauk pauk semuanya kami adik beradik, pakcik dan makcik yang masakkan. kami yang muda - muda jadi running man / woman jea sebab kena ulang alik ke pasar. yang tak dapat bercuti tu dapat lah excuse tak datang membantu. tapi malam tak dapat lah escape. hehe, hamikkk kau kena basuh periuk dan pinggan mangkuk. padan muka!! hehe.

yang penting kami sepakat membawa berkat. berkerjasama untuk pastikan majlis berjalan dengan lancar. alhamdulillah. Allah telah permudahkan urusan kami ketika itu.

menu kami malam tu :
# nasi putih
# kari ayam
# ikan tongkol masak kicap
# kerabu mangga
# ulam - ulaman bersama sambal belacan
# bubur durian untuk pemanis mulut
# air oren sunquick untuk minuman

okay, sebelum air liur meleleh lagi banyak jom layan gambar malam tu. zassssssssss...... :)


depan kamera memang semua nampak rajin. puiihhh ;)


wajah-wajah running man/woman. wow!


alhamdulillah, semoga niat kami sekeluarga diterima Nya


anak berbuah dah besar-besar, sampai tak kenal & tak ingat nama. dahsyat kan?


penyibuk dua orang ni, haha. suka menyibuk orang tua-tua meeting. hikhik


alhamdulillah, running man/woman dapat makan jua akhirnya! hehe


masa untuk mengacau wa yah yang suka melatah. hehe. miss them a lots!
HUKUM mengadakan majlis tahlil adalah harus, asalkan tidak mengambil harta si-mati tanpa hak. Keluarga si-mati pula tidak dibebankan dengan bayaran yang tinggi.
Selain itu, Rasulullah bersabda bermaksud: Barang siapa yang mendengar satu ayat daripada Kitab Allah maka dituliskan baginya satu kebajikan yang berlipat ganda, dan barang siapa yang membacanya adalah baginya cahaya pada hari kiamat. (Riwayat Ahmad)

Jadi pahala daripada amalan dan doa dalam tahlil akan sampai kepada si mati dan dapat memberi manfaat kepadanya. Dalam kitab Fatawa Syar'iyah karangan As-Syeikh Hasanain Makhluf, bekas Mufti Mesir, dinukilkan kata-kata Syeikhul Islam Ibnu Taimiyah: “Bahawasanya mayat itu mendapat manfaat daripada seluruh ibadat badan seperti solat, puasa dan bacaan sebagaimana dapat manfaat daripada ibadat harta seperti sedekah dan seumpamanya.” Oleh itu kita boleh menghadiri majlis tahlil dan ia tidak dikatakan sebagai bidaah.

Menetapkan hari-hari tertentu untuk mengadakan tahlil seperti hari ketiga, ketujuh dan 100 adalah perbuatan bidaah yang tiada nas dalam al-Quran atau sunah, lebih-lebih lagi apabila ia diyakini mendapat ganjaran tertentu apabila dilakukan pada hari-hari tertentu.
Dalam al-Quran sendiri Allah menyarankan agar kita berdoa kepada orang yang sudah kembali lebih awal daripada kita seperti firman-Nya yang bermaksud: “Dan orang-orang Islam yang datang kemudian daripada mereka (berdoa dengan) berkata: Wahai Tuhan kami! Ampunkanlah dosa kami dan dosa-dosa saudara-saudara kami yang telah mendahului kami dalam iman dan jangan Engkau jadikan kami perasaan hasad dengki dan dendam terhadap orang-orang yang beriman. Sesungguhnya Engkau Amat Melimpah Belas Kasihan dan Rahmat-Mu.” (al-Hasyr:10).

kredit untuk : http://rasaklaut.blogspot.com/ 

mereka lah keluarga aku, rindu dan sayang sangat dengan mereka ni. pengubat hati yang lara. cewahhh! serius, kami jarang dapat berjumpa dan berkumpul reramai cenggini. bila berjumpa, memang riuh rendah lah. borak sampai pagi pun tak apa. hehe. 

ok. bai & salam ^-^

No comments: