assalamualaikum dan selamat malam ,
memalam camni pun masih terasa bahang . haishh , da musim kemarau , tanah pun kering jea dengan tak ada angin nya . harap - harap orang malaysia kat luar tu lupakan lah hajat nak membakar sampah ke , dedaun kering ke , sebab nya risau takut marak pulak api nya . banyak minum air kosong tau , jaga kesihatan tu . waaaa , ciri - ciri nak jadi pakar kesihatan da ada da ni . heeee :)
harini , dengan bantuan yang tak seberapa dari bakal puan kita , nadzirah maka terhasil lah laksa sarawak . haha , bakal puan kena lah rajin - rajin ke dapur , tolong apa yang patut , nanti tak ada lah mengelabah kalau - kalau mak mentua suruh masak . heeee , aku tak yah cakap lah . masak memang expert tapi tuk santapan aku dengan laki aku jea lah . hahaha , yang lain kalau nak rasa sila buat tempahan . hahaha !
baiklah , dengan pes laksa sarawak hj manan yang diterbangkan khas dr sarawak . dengan gigihnya aku dengan nadzirah bertungkus lumus , bermandikan peluh dengan penuh harapan agar laksa ni menjadik . hehe , bukan senang nak dapat pes ni tau . hanya di sarawak sahaja . pheuwww
di sebabkan laksa sarawak ni menjadi , jadi aku tempek kan resipi nya buat tontonan cik dan puan di luar sana . boleh lah nanti cuba resipi yang tak seberapa ni . asalkan ada rasa cukup lah . hahaha .
bahan - bahan utama ( 4 - 5 orang )
200 gram pes laksa sarawak hj manan ( sebungkus )
1 bungkus bihun
300 gram udang
1 ketul dada ayam
250 ml santan pekat
3 biji telur
300 gram tauge
5 biji limau kasturi
1 kiub pati ayam maggi
2 sudu sos tiram
** bahan perasa ( gula , garam . dan sebagainya )
sambal belacan ( tumbuk hingga halus )
10 biji cili padi
belacan sarawak atau belacan mana - mana pun boleh secukup rasa
sedikit air perahan limau
cara - cara
1 . rebus dada ayam dalam periuk sehingga masak dan empuk , kemudian angkat dan carik - carikkan isinya . air rebusan ayam jangan di buang .
2 . masukkan udang dalam air rebusan ayam selama 3 minit . angkat dan tos kan .
3 . masukkan pes laksa sarawak ke dalam air rebusan tersebut . biarkan sehingga ia mendidih . kemudian masukkan santan .
4 . masukkan bahan - bahan perasa seperti kiub pati ayam , sos tiram , gula , garam dan sebagainya secukup rasa dan biarkan ia mendidih .
5 . sementara itu , celurkan bihun dan tauge .
6 . goreng telur dada , kemudian gulungkan dan hiris nipis - nipis .
7 . dah siap ! masukkan bihun , tauge , ayam , telur dada yang dihiris halus , udang dan sambal belacan untuk yang sukan pedas , ke dalam mangkuk . cedok kuah laksa panas - panas perah air limau kasturi , tunggu apa lagi ? bismillah then makan !!
yeayyy! berjaya jugak laksa sarawak ni , memang aku akui aku anak jati sarawak tapi tak pernah lah nak masak sendiri . sebabnya berlambak kedai makan laksa sarawak ni kat kuching . senang makan kat kedai jea . rasa pun sedap !
jadi , sesiapa orang semenanjung nak ke sarawak , jangan lupa merasa laksa sarawak , mee kolok , ikan terubok masin , kek lapis dan pelbagai lagi masakkan dan makanan sarawak yang sedap dan unik . sempena tahun 2014 ni tahun melawat sarawak kan , jadi sebagai orang sarawak nak promote - promote ler sikit . hahaha .
baiklah , sebelum aku close entry aku persembahkan laksa sarawak yang aku duk kecoh dari tadi . muahaha , assalamualaikum .
p / s : kalau nak pes laksa sarawak ni boleh lah rojer - rojer sementara stock banyak lagi . heee
1 comment:
Beb..buat lagi.aku naaaakkk
Post a Comment