Friday, May 24, 2013

kari ikan tongkol! juju style ^^

Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua,

Sihat ka? Harap sihat-sihat selalu. Hehe. Pelik kan aku tetiba rajin masak lately ni. Haish, laki aku pun heran. Aku cakap saja nak habiskan beras. Boleh?  Harus lerrrr...

Yesterday special menu from juju's kitchen is curry tongkol fish. Yea, terliur? Terkejut? Atau biasa jea? Hehe, aku ni br nak belajar memasak, sedap ke tak tu belakang kira. Janji rupa ada. Wakaka ^^

So nak check it out tak camana aku masak ikan ni? Jom!

Bahan - bahan :
¤ Seekor ikan tongkol
¤ Rempah ( bunga lawang, kayu manis & jintan )
¤ Bawang putih, bawang merah dan halia ( di kisar )
¤ 3 sudu kari baba's
¤ Santan
¤ Tomato ( dihiris 6 )
¤ Kacang bendi
¤ Bahan perasa

Cara - cara :
》Tumiskan bahan - bahan kisar dan rempah
》Masukkan serbuk kari yang sudah di gaul dengan air
》Agak - agak macam dah naik minyak masukkan santan dan ikan. Biarkan mendidih
》Masukkan bahan-bahan perasa secukup rasa
》Masukkan bendi dan tomato
》Sedia tuk dihidang

Walaweiii, senang kan kalau juju memasak. Haha. Selamat mencuba!

Ok bai & salam ^-^

Published with Blogger-droid v2.0.10

No comments: